POLYFONIEWEEKEND  6-8 september 2024

 


 

       ‘DU FOND DE MA PENSÉE’

16de eeuwse polyfone zettingen van liederen van Martin Luther

 


 

Docenten: Simon Van Damme en Ignace Thevelein

 


 

Het Europa van de zestiende eeuw werd verscheurd door godsdiensttwisten. In verschillende streken kwamen religieuze denkers tot een breuk met de alomtegenwoordige Rooms-katholieke kerk. Naast allerlei politieke gevolgen, brachten deze hervormingen ook liturgische vernieuwingen met zich mee, en dus ook muziek.


Precies vijfhonderd jaar geleden, in 1524, publiceerden theoloog Martin Luther en componist Johann Walter enkele boeken met geestelijke gezangen, geschikt voor de vernieuwde protestantse leer. De eenstemmige bundels van Luther gelden als de bron voor heel wat Duitse koralen, die door Johann Walter meteen bewerkt werden voor meerdere stemmen. Het duurde vervolgens niet lang alvorens andere renaissancecomponisten ermee aan de slag gingen, en eveneens tot polyfone zettingen kwamen.


De koraaltraditie is nu een half millennium oud, en leeft tot op vandaag. Nog steeds hebben de melodieën die Luther verzamelde hun plaats in de liturgie, en trouwens niet alleen de Duits-protestantse. Onder impuls van Johannes Calvijn werden de psalmen in het Frans vertaald en op muziek gezet. Dat leidde tot nog een andere voorraadschuur: het Geneefse psalter. Muzikaal interessant is dat de verschillende muzikale hervormingen voor een stuk schatplichtig zijn aan elkaar, en bovendien ook oude gregoriaanse melodieën verwerkten.


Niet toevallig vatte Johann Sebastian Bach i

n Leipzig zijn jaarcyclus van koraalcantates in 1724, exact tweehonderd jaar na de publicaties van Luther. Ook dat is slechts een van de vele sporen die de zestiende eeuw heeft nagelaten op de muziekgeschiedenis.


 

Het programma van het polyfonieweekend in 2024 bevat een selectie van polyfone zettingen van liederen van Martin Luther door verschillende componisten uit de 16de eeuw

 


 

PROGRAMMA:


‘AUS TIEFER NOT‘

IN ZETTINGEN VAN MATTHEUS LE MAISTRE, MELCHIOR FRANCK EN MICHAËL PRAETORIUS


‘DU FOND DE MA PENSÉE’

IN ZETTINGEN VAN CLAUDE GOUDIMEL EN PASCHAL DE L’ ESTOCART


‘CHRIST IST ERSTANDEN’

IN ZETTINGEN VAN JOHANN WALTER EN ORLANDUS LASSUS


‘CHRIST LAG IN TODESBANDEN‘

IN ZETTINGEN VAN MICHAËL PRAETORIUS EN JOHANN WALTER



Zoals steeds is er in het weekend een boeiende mix tussen zingen en luisteren. Dirigent en docent Ignace Thevelein en musicoloog Simon Van Damme begeleiden de zangers doorheen de muziek en geven tips over interpretatie, uitvoering en stemcoaching. Er wordt ook toelichting gegeven over leven en werk van de componisten.


 

Het weekend staat open voor koordirigenten, koorzangers en leerlingen van muziekacademies die zich willen bijscholen in de uitvoeringspraktijk van oude muziek. De partituren worden vooraf opgestuurd en moeten voldoende ingestudeerd zijn, zodat op het weekend kan afgewerkt worden.

 

Deelnameprijs: 125 euro

 

Inschrijven kan  met dit formulier

 

Dagplanning:

 

vrijdag 6 september: inzingen en repetities starten om 19u30, einde om 22u

 

zaterdag 7 september: repetities van 9u30 tot 12u30, van 13u30 tot 17u30 en van 19u30 tot 21u30

 

zondag 8september  repetities van 10u tot 12u30 en van 13u30 tot 15u 

 

16u een TOONMOMENT.



Toegang is gratis, voor het toonmoment is geen concertkledij nodig.

 

De repetities worden regelmatig onderbroken voor koffiepauzes. Voor 's middags kunnen, indien gewenst, broodjes besteld worden. Koffie en thee zijn gratis.

 

Inschrijven kan door het formulier in te vullen. Uw inschrijving is definitief na ontvangst van uw betaling van €125,-.

 

Lokatie: KARMELIETENKERK, Ezelstraat 28 - Brugge

 

In de buurt van de Ezelstraat zijn tal van B&B’s en hotels. U kunt ze terugvinden op de website van de stad Brugge www.brugge.be

 


 


 

 Kooracademie Brugge, 't Koorhuis, Boeveriestraat 41, 8000 Brugge                 www.koorhuis.be                                          
info@kooracademiebrugge.be - 0486/574348